Er zijn honderden plekken waar Brabanders een bankje missen. Voor dat grote gemis kunnen we natuurlijk allemaal naar gemeenten wijzen, maar we kunnen er als inwoners zélf misschien ook wat aan veranderen. Woeste Grond start vandaag de meest laagdrempelige revolutie ooit: die van het Allemansbankje. Dit is het vierde verhaal in een serie van vier.
1. Wat is een Allemansbankje precies?
Het Allemansbankje is een term die gemunt is door ons. Het gaat om een bankje dat door burgers is aangeschaft en door henzelf op een openbare plek is neergezet. Het liefst op een eigen stuk grond, zodat burgers er op een goede manier zorg voor kunnen dragen. De iets radicalere burgers durven het echter ook op andere plekken aan, zoals bij een speeltuin of langs een visvijver. De bedoeling is dat iedereen op dat bankje mag gaan zitten: ook jongeren, ook daklozen.
2. Nobel idee, maar zijn er dan al Allemansbankjes geplaatst?
Woeste Grond heeft eerder deze maand het eerste Allemansbankje geplaatst in het Van Koolwijkpark in Breda. Omwonenden van het park gaven aan daar de bankjes ontzettend te missen. De bankjes zijn vier jaar geleden weggehaald door de gemeente omdat jongeren er overlast zouden veroorzaken. Inmiddels staat er dus wél weer een bankje. We maakten er deze video over.
Dit bericht op Instagram bekijken
3. Eén bankje maakt toch nog geen ‘revolutie’?
Dat klopt, als groeiend journalistiek platform hebben we nog niet de financiële middelen om heel Brabant vol bankjes te zetten. Daar hebben we jouw hulp nodig. Koop een bankje — bij voorkeur in de kringloopwinkel of via Marktplaats, maar uit de bouwmarkt mag ook — en plak er een plakkaatje met ‘Allemansbankje’ op.
4. Ik doe graag mee. Hoe kom ik aan zo’n plakkaatje?
Je bestelt ’m via onze webwinkel. Eén plakkaatje van gegraveerd plastic kost 11 euro en wij betalen de verzendkosten. Het plakkaatje bestellen is geen must: zelf een plakkaatje maken of tekenen is misschien zelfs wel leuker.
5. En wat doe ik precies als het bankje er staat?
Twee dingen. Eén: je houdt het bankje in de gaten en zorgt ervoor dat het niet wordt weggehaald. Jij bent nu de engelbewaarder van deze zitplek. Als er iemand komt om het bankje weg te halen of als er iemand komt protesteren, leg jij rustig uit wat de precieze bedoeling van het bankje is. Verdedig het bankje met verve.
Daarnaast zouden wij het leuk vinden om een foto of een video van het bankje te krijgen. Mail die vooral naar ons of stuur ons een appje en vermeld daarbij je naam, de locatie van het bankje en de reden waarom je daar het Allemansbankje hebt neergezet, dan kunnen wij dat weer met de rest van Brabant delen.
6. Ik ga aan de slag. Krijg ik nog een compliment?
Jij bent heel goed bezig. Je stijgt haast boven de rest van je wijk uit. Zet ’m op!