Wij zijn Woeste Grond, een nieuw onderzoeksjournalistiek platform voor alle Brabanders. Onze missie: aan het licht brengen wat in duisternis gehuld had moeten blijven. Wij gaan machthebbers in de hele provincie stevig controleren. Voor de verhalen die we maken doen we vijf beloften waar je ons te allen tijde op mag aanspreken.
1. Radicaal onderzoek
Woeste Grond pakt onderzoeksjournalistiek op een radicale manier aan. Door experimenten te doen en instanties uit te testen, kunnen we verhalen maken die in Brabant niet eerder zijn gemaakt. Door instrumenten zoals de Woo (Wet open overheid) in te zetten, kunnen we reconstrueren hoe zaken zijn misgegaan. Door een rondgang te doen langs alle Brabantse gemeenten, kunnen we achterhalen waar gemeenschapsgeld slecht wordt besteed.
Door tientallen bouwvakkers of huismeesters vragen te stellen, kunnen we inzicht krijgen in de problemen waar dat soort groepen mee kampen. En door zelf mee te draaien op een werkplek waar het misschien niet zo goed gaat, kunnen we aan den lijve ondervinden wat de gevolgen zijn van wanbestuur. Woeste Grond schuwt vernieuwende journalistiek dus niet, maar er moet wél iets mee aan de kaak gesteld worden. We zijn radicaal met een doel.
2. Kwaliteit boven kwantiteit
Woeste Grond bedrijft voornamelijk onderzoeksjournalistiek. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Brabantse kranten of Omroep Brabant doen we niet aan de dagelijkse verslaggeving. Berichten over het zoveelste ongeluk op de A58 of verslagen van gemeenteraadsvergaderingen ga je hier dan ook niet vinden. We zijn veel tijd kwijt aan het doen van onderzoek en zullen dus niet elke dag een verhaal kunnen publiceren.
Woeste Grond vindt het belangrijk dat de verhalen die we publiceren van een extreem hoge kwaliteit zijn. Dat is voor ons een halszaak en een stuk crucialer dan om de zoveel dagen een nieuw verhaal paraat te hebben. Schrik dus niet als het af en toe iets langer duurt voordat er een verhaal klaar is: achter de schermen wordt er te allen tijde hard aan mooie verhalen gewerkt. Door op deze manier te werken, kunnen we grote fouten voorkomen.
3. Transparante documentatie
Waar dat mogelijk is zal Woeste Grond altijd de achterliggende documentatie waarop verhalen gebaseerd zijn, inzichtelijk maken. Zo kunnen al onze lezers controleren hoe we aan bepaalde informatie zijn gekomen en of wat we hebben opgeschreven, ook klopt. Andere journalisten kunnen de data die we verzameld hebben ook weer gebruiken voor hun eigen verhalen, om daarmee de lokale journalistiek verder te verstevigen.
Als we een Woo-verzoek doen (verzoek op basis van de Wet open overheid) en op basis daarvan een verhaal schrijven, voegen we de geopenbaarde documenten toe onderaan het verhaal. Als we data opvragen bij gemeenten en als daar een verhaal uit voortkomt, voegen we die data onderaan het verhaal bij. Soms is een verhaal alleen beschikbaar voor onze fans; de documentatie is dan ook enkel te bekijken als je een abonnement hebt.
4. Met burgers praten
Woeste Grond bedrijft journalistiek voor de inwoners van Brabant, wittewel. We vinden het dus belangrijk om te horen waar Brabanders mee zitten. Via ons contactformulier of onze WhatsApp-lijn kunnen alle Brabanders laagdrempelig hun hart luchten. Voel je vrij om een mail of appje te sturen; als we er iets mee kunnen, gaan we uiteraard altijd eerst met je in gesprek. Fans kunnen lid worden van ons WhatsApp-kanaal en meekijken met onderzoeken die we doen.
We streven ernaar om een paar keer per jaar fysieke bijeenkomsten te organiseren in bibliotheken verspreid door de provincie, zodat inwoners ook in hun eigen dorp of stad bij ons met tips kunnen aankomen. Daarnaast zullen we ook ideeënbussen verspreiden en in verschillende dorpshuizen plaatsen. Onze verhalen verschijnen ook met regelmaat in lokale weekbladen, om te laten zien dat we er voor alle burgers in de provincie zijn.
5. Onafhankelijk zijn
Onafhankelijkheid is voor Woeste Grond een groot goed. We nemen geen geld aan van dubieuze partijen en alle donaties boven de 500 euro die aan Woeste Grond worden gedaan, maken we openbaar. We halen onze inkomsten uit het geld dat fans ons betalen voor hun lidmaatschap, uit donaties, uit eventuele samenwerkingen en uit subsidies.
Als er subsidie voor een verhaal betaald is, benoemen we bij het verhaal welk bedrag er gesubsidieerd is en wie de subsidie heeft verstrekt. Woeste Grond zal het recht om zelf te bepalen welke verhalen ze maken met hand en tand verdedigen: we laten ons niet betalen om reclame te maken voor een bedrijf, dienst of product. Ook bij samenwerkingen ligt de eindredactie altijd bij Woeste Grond.
We hebben jou nodig om ons aan deze beloften te houden. Signaleer je dat we in een bepaald artikel onvoldoende transparant zijn over waar informatie vandaan komt of weet je toevallig dat we een bepaalde donatie nog niet openbaar hebben gemaakt? Fèèn. Mail of app ons, dan geven we je in elk geval een inhoudelijk reactie.
Houdoe!